Assalamualaikum......
Menjelang bulan Ramadhan yang mulia tidak lama lagi, tentu ramai yang mula memikirkan resepi-resepi biskut untuk perancangan awal bagi penyediaan bahan-bahan yang hendak dibeli.So, saya kongsikan 1 resepi speciaol untuk anda semua.
Di sini saya nak kongsikan cara-cara nak buat biskut Ferrero Rocher Choc Chic.
Bahan-bahan :
250 Gram - Butter (suhu bilik)
150 Gram - Gula Caster
1 Biji - Kuning Telur Ayam
30 Gram - Serbuk Roti Kuning (panko breadcrumbs)
100 Gram - Serbuk Badam (badam yang telah dikisar halus)
100 Gram - Tepung Jagung
300 Gram - Tepung Red Rose atau tepung top
250 Gram - Badam (cincang dan disangar tanpa minyak)
300 Gram - Chocolate Masakan (cooking chocolate dicairkan)
1 Biji - Putih Telur Ayam
Langkah-Langkah Cara Buat Ferrero Rocher Choc Chic:
Menjelang bulan Ramadhan yang mulia tidak lama lagi, tentu ramai yang mula memikirkan resepi-resepi biskut untuk perancangan awal bagi penyediaan bahan-bahan yang hendak dibeli.So, saya kongsikan 1 resepi speciaol untuk anda semua.
Di sini saya nak kongsikan cara-cara nak buat biskut Ferrero Rocher Choc Chic.
Bahan-bahan :
250 Gram - Butter (suhu bilik)
150 Gram - Gula Caster
1 Biji - Kuning Telur Ayam
30 Gram - Serbuk Roti Kuning (panko breadcrumbs)
100 Gram - Serbuk Badam (badam yang telah dikisar halus)
100 Gram - Tepung Jagung
300 Gram - Tepung Red Rose atau tepung top
250 Gram - Badam (cincang dan disangar tanpa minyak)
300 Gram - Chocolate Masakan (cooking chocolate dicairkan)
1 Biji - Putih Telur Ayam
Langkah-Langkah Cara Buat Ferrero Rocher Choc Chic:
- Ayakkan tepung rose/top bersama dengan tepung jagung.
- Campurkan pula serbuk roti bersama serbuk badam ke dalam tepung. Gaul rata.
- Pukul pula butter, gula & kuning telur hingga gebu dan kembang.
- Masukkan pula campuran tepung sedikit demi sedikit sambil gaul hingga sebati.
- Bulatkan doh sebesar guli.
- Celupkan pula doh bebola tadi kedalam putih telur dan kemudiannya masuk ke dalam badam cincang.
- Letakkan di atas bekas dulang pembakar.
- Selepas itu bakar didalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 165 darjah celcius selama 25 hingga 30 minit (ikut oven masing-masing)
- Setelah masak, biarkan sejuk dahulu sebelum disalut dengan chocolate cair.
- Letakkan bebola chocolate ke dalam mangkuk kertas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan