Rabu, 29 Jun 2016

Resepi Shortbread Chocolate Marble Cookies

Resepi Shortbread Chocolate Marble Cookies



Assalamualaikum...

Setelah hampir beberapa hari kita menjalankan ibadat puasa, maka tibalah Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi tidak sampai seminggu lagi, macam mana persiapan semua? Bagi yang teringin nak mencuba membuat biskut raya sendiri apa kata cuba resepi ringkas ini : )

Saya kongsikan resepi biskut coklat marble

Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )

Bahan (untuk adunan biskut)

150g tepung gandum
50g gula kastor
50g serbuk badam
125g butter
50g susu tepung

Bahan (untuk hiasan)

200g coklat masakan
1 camca teh shortening
75g white cooking chocolate


Cara-cara membuatnya : 

Gaul kesemua bahan untuk doh biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).

Masukkan doh tadi ke dalam tin dan ratakan hingga memenuhi tin. Tekan-tekan supaya sama rata dan seimbang. Masukkan kembali alat pemotong dan tekan perlahan hingga rata. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 minit. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan alat pemotong tadi dan biar shortbread betul-betul sejuk.

Cairkan coklat masakan secara double-boiler, apabila coklat cair masukkan shortening dan kacau hingga rata. Angkat coklat tadi dan tuang atas shortbread. Ratakan coklat hingga memenuhi permukaan shortbread. Ketepikan sebentar.

Cairkan coklat putih secara double-boiler, masukkan ke dalam piping beg dan paipkan beberapa garisan memanjang atas coklat masakan tadi.

Apabila siap, ambil lidi sate atau chopstick, lorek ke kanan dan ke kiri secara melintang garisan coklat putih tadi untuk dijadikan corak batik.

Kemudian masukkan kembali alat pemotong tadi dan tekan perlahan-lahan. Sejukkan dalam peti sejuk selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras, keluarkan alat pemotong dan boleh diasing-asingkan shortbread tadi sebelum disimpan di tempat yang elok. 

Tiada ulasan: