Khamis, 6 September 2018

Dulu dan Kini Kek Lapis Sarawak...



Assalamua'laikum...Hai semua bertemu kembali...telah sekian lama tidak update blog al maklumlah macam-macam tugas perlu diselesaikan... So now kita bermula semula dengan lembaran baru, cerita baru, produk baru, jualan baru dan resepi-resepi baru, InsyaAllah😃

Kali ini Sis berkecimpung dalam bidang Kek pulak ye. Siapa tak kenal, tak pernah makan dan tak pernah menyukai dengan Kek Lapis sarawak kan? Tentu semua teringin nak makan, merasa, dan mendapatkannya kn? Jom tempah dengan Sis sekarang pelbagai perisa kek lapis boleh anda rasa, makan dan menikmatinya dengan penuh asyikk tanpa menyedari sape di belakang anda..hehe😍

Tapi sebelum kita pergi lebih jauh jom Sis perkenalkan sedikit Sejarah Kek Lapis Sarawak yang begitu popular di Sarawak pada asalnya tetapi sekarang begitu popular di kalangan kita semua hingga boleh didapati di mana sahaja.


Sejarah Kek Lapis Sarawak? Kek Lapis Sarawak yang lazimnya dihidangkan di Sarawak, Malaysia pada majlis-majlis khas. Dengan kata lain, kek itu dikenali sebagai kek lapis Sarawak, kek lapis moden Sarawak, atau hanya kek lapis. Mereka sering dibakar untuk perayaan agama atau kebudayaan seperti Aidilfitri, Krismas, Deepavali, hari lahir juga tidak lupa pada majlis perkahwinan. Orang ramai di Malaysia mengamalkan rumah terbuka pada hari perayaan amat sesuai dihidangkan kepada para tetamu. Menurut sejarah, kek lapis telah dibuat di Jakarta, Indonesia sejak tahun 1970-an dan 1980-an. Pada masa itu, orang Betawi datang ke Sarawak dan mengajar orang di sana bagaimana untuk membuat kek Betawi berempah. Orang-orang Sarawak kemudian menambah bahan-bahan baru, rasa dan warna yang menyebabkan versi baru kek lapisan telah diperkenalkan dan dinamakan sebagai kek lapis Sarawak. Di samping itu, kek lapis moden Sarawak diilhamkan oleh pembuatan kuih Barat pada awal tahun 1980-an. Pada tahun 2011, direka bentuk moden bersama-sama dengan rasa baru. Kek lapis moden Sarawak boleh dibahagikan kepada dua kategori: kek dengan lapisan biasa dan kek dengan corak, motif, atau bentuk. Kek boleh dibakar di dalam ketuhar. Adunan menggunakan mentega atau minyak sayuran, susu dan telur. Kek yang dibakar mempunyai tekstur yang lembut, dan lapisan dipasang dengan jem atau bahan manis yang melekat. Kek yang lebih terperinci sering memerlukan acuan khas untuk mengekalkan ketebalan lapisan yang sempurna.

Keistimewaan Dsara Kek Lapis Sarawak Manakala Dsara Kek Lapis memberi nafas baru dalam penciptaan resepi yang diadun dan diolah untuk memenuhi citarasa orang-orang Semenanjung. Pelbagai jenis perisa sebagai tambahan untuk olahan adunan resepi Kek Lapis Sarawak ini mengikut citarasa pengguna di luar sana. _______________ Sebarang pertanyaan atau tempahan sila hubungi kami di 0176996728 atau klik pautan untuk WhatsApp kami : www.wasap.my/+60176996728 #Q'sarakeklapis #dsarakeklapissarawak#Keklapissedap #Q'sarakeklapissarawak #Keklapis #keklapissarawak #Keklapispelangi #sarawakkeklapis #keklapismurah #dsaralayercakes #kekgulungcoklat #Qsara #KekLapis #masturaresources

Tiada ulasan: