Anda jemu dengan makanan yang biasa anda nikmati sehari-hari? Makan nasi dan hidangan sampingan semata-mata mungkin membosankan. Jom sekali sekala ubah menu baru yang agak berlainan dan istimewa, iaitu Makaroni Bakar:) yang mempunyai tekstur yang lembut supaya mudah dinikmati sesuai untuk semua peringkat umur.
Anda boleh mencipta cara anda sendiri untuk mengolah kepada bahan-bahan tambahan lain kegemaran keluarga untuk nimati bersama keluarga tercinta.
Bahan A:
1/2 paket makaroni (Direbus hingga lembut)
1 sudu minyak jagung
125 gram keju Cheddar (Diparut)
5 biji telur
1 cawan susu segar
50 gram daun parsli (Dicincang)
Bahan B (Sos Putih)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan susu segar
Bahan C (Untuk Inti)
300 gram daging kisar
10 biji cendawan butang (Dipotong kecil)
1 ulas bawang putih (Dicincang halus)
1 labu bawang besar
3 biji tomato
1 biji capsicum merah, hijau dan kuning
(Dipotong dadu)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara Membuat Inti
1. Panaskan minyak jagung, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan daging kisar, cendawan butang,
tomato, garam dan serbuk lada sulah. Kacau rata.
3. Masukkan capsicum merah, capsicum hijau dan capsicum kuning. Kacau rata dan ketepikan.
Cara Membuat Sos Putih
1. Panaskan minyak jagung di dalam kuali lain dan masukkan
tepung gandum. Kacau rata.
2. Masukkan susu, kacau sehingga sebati dan ketepikan.
Cara Membuat Makaroni Bakar
1. Sapukan minyak jagung di dalam mangkuk tahan panas. Kemudian masukkan makaroni rebus dan bahan inti.
2. Tuangkan sos putih ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan inti.
3. Kacau rata telur dan susu segar. Masukkan ke dalam mangkuk
yang berisi makaroni dan taburkan keju Cheddar dan daun parsli.
4. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30 minit atau pun sehingga keju keperangan.
5. Sedia dihidangkan.
Selamat Mencuba:)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan